Geluid

Geluid is iets onderliggend. Iets waarvan je niet merkt dat het er is, totdat je het weglaat. Geluid kan je pakken, kan je grijpen. Het kan je laten voelen, wat je eerder niet voelde.

 

 

Afgelopen maandag zette ik deze plaat op. Na een tijdje was de plaat bij het nummer ‘Cheek to cheek’ beland. Hij pakte m’n hand vast en trok me van de bank.

‘Wat wil je?’

‘Dancing cheek to cheek’, zei hij.

Hij raakte mijn zachte donkerblauwe badjas aan. Ik sloeg mijn armen om zijn nek. We zetten pasjes op de muziek.

Zonder deze plaat, had ik deze ervaring niet gehad. Ik ben blij dat ik kan horen.

Zonder geluid zou ik de muziek van mijn dansles niet kunnen horen, mijn stok op de drums, de muziek door mijn oortjes, de vogels, de wind. Live-bandjes, de dj in de kroeg. De stemmen van mijn geliefden. Ik zou het missen.

 

 

Deze muziek raakt me. Het brengt me terug naar een tijd waarin mijn moeder nog leefde. Later heb ik dit gekeken met mijn oppaskindjes, die me ook erg dierbaar zijn. Als ik dit zo bekijk, heb ik bewondering voor de tekenaar en uiteraard ook voor alle muzikanten.

Geluid kan een gevoel bij je oproepen. Ik luister naar andere muziek als ik boos ben en ook naar andere muziek als ik blij ben. Dansen is iets waar ik erg blij van word en opzwepende muziek is iets wat daar erg goed bij helpt.

 

Zonder geluid… Ik heb al eens een ervaring gehad in het museum in Nijmegen zonder zicht. Als je je ogen dicht doet, kun je beter focussen op je andere zintuigen. Hand in hand gingen we door de ruimte en volgden elkaars stemmen. We voelden alles wat we tegen kwamen en probeerde het te herkennen. Na een tijdje zaten we aan een bar en dronken we een flesje cola. We probeerden elkaars leeftijd in te schatten. Bizar, zo zonder zicht.

Ik sluit elke dag mijn ogen, als ik ga slapen, maar ook als ik mindfulness doe. Ik focus daardoor meer op geluid, maar ook op wat ik in mijn lijf voel en wat ik visualiseer. Ineens hoor je meer. Zoals in de trein, het zoevende geluid van de trein of het gebabbel van de mensen om je heen. Soms zijn er ook geluiden die je liever zou missen, zoals een boze vrouw aan de telefoon of een alarm van een mobiel dat afgaat. Of het brandalarm dat afgaat, omdat je de oven eigenlijk beter zou moeten schoonmaken. Toch zou ik niet willen leven zonder geluid. Misschien moet ik eens overwegen oordoppen te kopen voor tijdens het uitgaan. Het zou toch fijn zijn om mijn kleinkinderen goed te kunnen verstaan als ik tachtig ben.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s